Tully Ruver .......... XTREME - Reisverslag uit Sydney, Australië van Judith Grotel - WaarBenJij.nu Tully Ruver .......... XTREME - Reisverslag uit Sydney, Australië van Judith Grotel - WaarBenJij.nu

Tully Ruver .......... XTREME

Blijf op de hoogte en volg Judith

20 Oktober 2006 | Australië, Sydney

Hello everyone,

Today I did go XTREME !!!
Spannend extreem verhaal deze keer, xtreme zonder E ervoor omdat het zooooo extreme is. Ben vandaag gaan wildwater raften op de Tully River hier in de buurt van Mission Beach. Gister onverwacht geboekt met een paar gasten uit de bus, 'je moet meegaan'. Natuurlijk, waarom nie, ik ben er nu toch.!
Even een feit hieruit Ozzie, het is namelijk zo dat het in Tully meer regent dan in NL, niet te geloven zeg.

Opweg naar het verzamelpunt kwam ik erachter dat er verschillende mogelijkheden zijn om te gaan raften. Je had de 'normale' weg en de extreme, jullie raden het al, ik had natuurlijk die extreme geboekt zonder dat ik het wist. Op dat moment zat er niet veel anders op dan net te doen alsof ik het leuk vond (had er namelijk een flink bedrag voor neer moeten tellen).

Na een kleine uitleg wat er me te wachten stond deze dag (ze vertelden niet echt alles, we wilden weten wat het verschil was enzo, ja dat vertelden ze pas wanneer we in de bus zaten!!)Voordat je de boot inging nog even omkleden, insmeren, je reddingvest aandoen en de helm goed passend maken (dit was het belangrijkste vanalles).

Normaal in Nederland bestaan alle rivieren uit water, je zou zo denken dat is in Australie hetzelfde. Je hebt het mis, een groot gedeelte bestaat uit water en een nog veel groter gedeelte bestaat uit stenen, hele grote stenen!! En op die rivier gaan wij raften, beste extreem dus.
Ik was de laatste die in de boot stapte en er wou niemand voorin zitten, ik was dus de lul. Omdat die plaats nog vrij was zal het daar wel het ruigst aan toe gaan denk ik zo.
We beginnen met volle moed, maar nadat we onze 1ste afdaling zien peddelen we alleen nog maar achteruit. Helaas is 'the tully' sterker dan ons en moeten we toch naar beneden. Het gaat niet helemaal volgens planning, onze eerste 2 teamleden gaan overboord. We kijken met zijn allen (4) naar ... , zovan ga ze dan redden jij bent de leider. Tot grote spijt van onze teamleden kunnen we ze niet grijpen en moeten ze het in hun eentje zien te doen. Als we op een wat rustigere plaats aankomen hijsen we ze weer in de boot en kunnen we verder, nog meer gespannen dan voorheen.

Het is zeker XTREME, we varen over een ruige rivier met veel diepe afdalingen van de 3e + 4e categorie. Echt overal liggen stenen, grote stenen, af en toe kun je je niet voorstellen dan de boot daar doorheen kan.
Wanneer het echt ruig is moeten we in de boot gaan zitten, een beetje naar links en rechts gaan hangen en hopen dat het goed gaat. Dit gaat niet altijd goed en gaan dan gewoon gezellig met zijn alle overboord. Dan als een gek achter die stomme peddels aan anders gaat het helemaal fout en komen we nooit levend beneden.

In het begin mogen we op een rustig stuk de boot uit om lekker even te zwemmen. Lekker in de stroming van de rivier, voeten vooruit en handen omlaag zodat je alle opstakels kunt ontwijken. Dit gaat prima en is eigenlijk best leuk. Later die dag mogen we dat nog een keer doen, het ziet er wel wat wilder uit maarja, whatever. Er zijn weinig momenten in m'n leven geweest dat ik echt bang was maar dit was er 1. Je gaat lekker in de stroming mee totdat er een aantal grote stenen op je weg liggen. Het werkt zo je raakt een met je kont die klote steen, je vliegt omhoog en vervolgens ga je kopje onder neemt de stroming je een stukje onderwater mee en komt weer happend naar adem boven water. En dan de volgende steen, zo dus wel 7 keer achter elkaar en kon echt niet lachen toen het voorbij was.....ik kon wel janken. Moest je ook nog hard je best doen om aan de kant te komen, zwemmen al wat het halen kan. Ja je mag nog een keertje al je wilt, mens was net halfdood, ik doe het nooit meer.!!!

Na deze lijdensweg weer rustig in de boot gestapt en al die afdalingen stellen ineens geen reet meer voor. Ik ben niet meer bang te krijgen voor vandaag, het wordt dan ook steeds leuker. Op een gegeven moment zien we een grote rots in de 'Tully' hij; zien jullie die rots daar (6 meter hoog) ja ik zet jullie hier af dan kun je omhoog klimmen en ervan springen!! Even twijfelen, waarom ook niet, 't kan mij niet xtreme genoeg zijn vandaag en je doet het tenslotte niet iedere dag. Ik ga ervoor en het geeft een ongelooflijke kick dat kan ik wel zeggen, het ziet er enger uit dan het is.

Een voordeel van voorin zitten is dat er een man langs je zit, deze heeft me vandaag 5 keer gered van ommetje in het water. Hij redde mij natuurlijk met veel plezier en dacht dat het belangrijker is iedereen in de boot te houden dan voor hem te kijken en te zien wat er vervolgens gaat gebeuren. Vaak als het half uit die boot hangt ben je nog nie halverwege (ik denk dus wel even na) Helaas is het mij dan ook maar 1 keer gelukt hem te redden (in de boot te houden) omdat ik natuurlijk als eerste aan mezelf denk (zoals alle vrouwen).

Al met al weer een superervaring die ik nooit van mijn leven ga vergeten. Als een van jullie ooit de kans krijgt om te gaan raften waar dan ook ter wereld, grijp die kans. Misschien niet extreem maar zeker wel doen. Achteraf kan ik zeggen dit was echt helemaal super geweldig.

XXX..... XTREME JUUD

Voor de extreme geintresseerde onder jullie:
=== www.ragingthunder.com.au ===

• 20 Oktober 2006 - 10:06

Je Vader:

Het is 12.00 uur, dus pauze, ik open internet en begin je nieuwe verhaaltje te lezen, hardstikke spannend, maar ik denk dat het verhaaltje nog niet compleet is.

groejes, je vader

• 20 Oktober 2006 - 10:44

Theo:

Volgens mij begint de pauze van jouw vader pas om half een. Die van mij trouwens ook, dus ik bekijk jouw site wél in de pauze.
    Ik begrijp wel wat je mee hebt gemaakt. Heb zelf ook een paar keer geraft. Ik vond het geweldig als je door dat natuurgeweld uit je raft werd geflikkerd. En je hebt een reddingsvest aan, dus je komt vanzelf weer boven. Maar, er gaan dan wel flinke adrenalinestoten door je lichaan.
    Het smaakt naar meer, dus ik vraag me af of je het nooit meer doet. Er zijn meer mensen die zo'n uitspraken doen, maar er later toch op terugkomen.
    Have fun!!

Theo

• 20 Oktober 2006 - 10:53

Je Vader:

Al ben ik geen ambtenaar, toch nog effe kijken of het verhaal al compleet is. Jawel hoor, mooi spannend verhaal en om een goed idee te krijgen effe op de site ragingthunder gekeken, daar staan mooie foto's op hoe het er werkelijk aan toe gaat, best heftig.
    Mooi verhaal Judith, we bellen zondag.

Vele groetjes, Je vader

• 20 Oktober 2006 - 16:15

De Smitskes:

Nou Judith, het moet niet spannender worden!! Gaaf zeg!! Dit was zeker wel een mooi alternatief voor de duikplannen!! En die heb je nog tegoed!! :)
    Groetjes Cor, Riek, Marc, Ellen, Willy

• 21 Oktober 2006 - 10:27

Kimmie:

hey meissie..deze keer behoor ik niet tot de extreme geintresseerde..ik blijf lekker met beide benen op de grond. Een kano tochtje is voor mij al extreem genoeg..haha..maar al zou ik nou naast jou in de boot zitten zou ik het wel aandurven om de extreme rafttoch te maken..jij bent tenslotte ervaren..het zou dan wel fijn zijn als je iets meer aan je medepersonen denk ipv eerst aan jezelf..have fun kussie
    ps. gezellig ff met je gesproken te hebben!! ik probeer binnenkort nog ff naar je mammie te gaan als jullie hebben afgesproken om te bellen, naar dat laat ik wel weten! xx

• 22 Oktober 2006 - 00:31

Annette:

Het is echt Xtreme. Erger dan een make over. Doe het maar niet meer over. Eén keer is volgens wel genoeg, maar wel spannend. Ik kan jou gerust meenemen voor een tochtje op de Dommel. Ook leuk, toch? Doen we volgend jaar zomer.
    Groetjes xxx ook van de rest

• 22 Oktober 2006 - 00:32

Annette:

Groetjes xxx ook van de rest

• 22 Oktober 2006 - 02:43

Pim:

he Juud,

heb je weer goed gedaan. best makkelijk dat jij een beetje voorloopt op ons. hebben we wat ideeen als we aankomen. zijn nu op Maggie en wilden vanmorgen scooters huren, maar ja waren weer te lui om vroeg op te staan. dus morgen weer een kans. veel plezier en we spreken elkaar.

greetz Pim

• 22 Oktober 2006 - 06:57

Rik:

hoi Juud,
    zoals je dat daar beschrijft moet het wel spectaculair geweest zijn; raften staat ook nog op mijn verlanglijstje, misschien in nieuw zeeland; happy travels he, en ik duim voor de TAKA

• 24 Oktober 2006 - 10:55

Thijs:

Xtreme pijnlijke billen sounds more like!

Wel ontzettend gaaf om gedaan te hebben lijkt me...Maar beter dat je vtv van niks wist.
    Met een kajak op een laagstaande Ardesch(?) was mijn topper tot nu toe.
    Verbleekt hier ietwat bij.

Grtz
    -Thijs